Czy wiesz, że… aż 90% Polaków cierpi na niedobór witaminy D? Nastała jesień, po raz kolejny przeszliśmy na czas zimowy, dni są coraz krótsze, promieni słonecznych jak na lekarstwo. Rozpoczynamy coroczną walkę z niedoborem witaminy D.
Witamina D w naszym organizmie może pochodzić z dwóch źródeł – syntezy skórnej oraz diety. W związku z położeniem geograficznym Polski, efektywna synteza skórna witaminy D zachodzi właściwie wyłącznie od końca kwietnia do początku września.
Najważniejszym źródłem witaminy D jest słońce. Synteza skórna pod wpływem promieniowania słonecznego UVB może pokryć aż 90% dziennego zapotrzebowania na witaminę D!
Podstawową funkcją witaminy D w organizmie człowieka jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz uczestnictwo w mineralizacji kości czyli witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mięśni.
Wiele badań wskazuje również na korzystny wpływ witaminy D na układ odpornościowy, zwłaszcza jeśli chodzi o ochronę przed infekcjami.
Najlepszym źródłem witaminy D w diecie są tłuste ryby morskie, tj. łosoś norweski, makrela i śledź, wątróbka, mleko i przetwory na bazie mleka, żółtka jaj, tran oraz grzyby.
Objawy niedoboru witaminy D:
❎ bóle kości
❎ bóle mięśni
❎ ogólne osłabienie
❎ spadek odporności
❎ problemy z apetytem
❎ bezsenność
❎ biegunka
❎ choroby przyzębia
Jaką dawkę witaminy D suplementować?
• Dorośli (19 — 65 lat) Zalecana jest suplementacja w dawce 800–2000 IU/dobę, zależnie od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, przez cały rok.
Warto również sprawdzić poziom witaminy D w surowicy krwi – oznaczenie to 25 (OH) D.
Kochane! Zadbajcie o siebie i swoje rodziny w tym trudnym czasie! ❤️